BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, December 20, 2012

bujang VS suda berkahwin


Hai semua…Yaiy..kembali lg bsm blog aku..hee…Ari ni mau story psl cintan cintun skit..xla serius sgt but ada lucu, ada boring & ada jg ketakutn..wow..Ketakutn? Mcm interested..Hehehehe..Ok, 1stly nk cite psl ada 1 mamat ni. Kira kenal dr Yahoo Massenger(YM) la..hurm..blaku pd thn 2006, time aku d university kami ni kenal secara alam maya la..Hahahah…bchat d situ lama2 btukar no.hp, so..dr situ kami bkwn melalui hp ja la..tuk btemu aku lum sedia. Dlm ms 3 bln cm tu, br la aku bsedia tuk jmp dia. Skali jmp, not bad la orgnya tp syg….x brapa tggi orgnya..sm tggi sm aku..Huhuhu..klu aku high heels, cnfirm dia nmpk PENDEK dr aku…:p Skali ja jmp, trus dia cm mghilang diri, so, aku pun buat xtau ja la…Peduli la..yala, time tu fikirn aku hanya mau focus with my study…that’s important my life, for my future..Sekian lama dia myepi, br la dia muncul ptghn November 2012. Wow..see!!!! bygkn dr 2006 – 2012 ni..6thn lamanya br dia muncul..Hebat!!! Bila tanya napa myepi & mghilang diri, alasan, dia nk tgk aku ada prubhn @ x..coz dlu aku xbrapa matang…Dia buat aku cm tu coz dia suh aku fikir & bkelakuan secara matang..Bah, dlu kn aku buat der ja..xda prasaan langsung psl cinta coz kn focus my study. Cinta main2 ada la..cinta skandal2..Yaiy!!!! So far, bila dia muncul, kira ada kwn la..but aku xla cm dlu suda..Wujud ka dia @ x, noy my prob. Klu ada, ada la tu…Kn mau bsikap dewasa…kunuunnnn!!!! Nk biasa kn diri dlu keadaan  cm tu. So, aku tetap akan bkwn ngan dia. Yg aku kenal dia ni jenis mmg xkisa punya org. Cm aku jg la dia ni..wujud ka @ x..Heheheh…& 1 dia mmg pentingkn kerjaya dia..Owez bz sm keja dia, xkira waktu. I don’t know apa keja dia. Mls mau tanya2.:) xtau la sapa yg bole memahami dirinya tu…heheheheh…for me, not important..dr dia ja tu..mau kwn @ x…aku xpaksa…

2nd ni kes lain lg..blaku br2 ni 13/12/2012, ms ni aku ada urusn with my dad d balai polis trafik d penampang. So, psl apa, biarla aku simpn. Aku cuma mampu bgtau ada hal mau slesai secpt mgkn. Pd mulanya aku b’urusn sm penolong pegawai, but time tu dia amat bz jg so, penolong pegawai tu suru bwhnnya uruskn hal aku. So, org bwhnnya setuju urus hal aku. Ok..d jdkn cite, dia minta document penting la cm biasa IC & Lesen keta tuk buat report. Ingat lg dia kata ‘eik..4 ari lps befday ko lak tu, happy befday…heheheh’ So, im say tq..ngan skali peace aku xleh tggl.trade mark tu..Hahahha…Semua butiran aku dia nk…tuk masuk system..Sgala2nya dia tau la..siap dia buatkn draf report lg tuk aku.Aku cuma tgk mntau ayat ada slh ka..apa ka..so, far xda la..Complete!!! Suda buat report, the next day on Monday aku perlu bw document fotokopi IC & Lesen tuk rekod drg. Ok, suda slesai…Mlmnya tu aku mau tido suda tetiba ada 1 msg dtg say ‘HI’..Wow, sapa lg ni msg mlm2..xaku layan coz no.ganjil k..Hahahah..

Keesoknnya tu no.tu sms aku lg..’HI, GUD MORNING, SUDA SMPI D OFIS?’..Lawak la…Hebat..so, aku tanya ni sapa dr mn dpt no.hp ni..Btubi2 kami sms, rupanya org yg urus hal aku pd kemarinnya tu..Sms punya sms..smbil dia ajak aku kuar, but aku tolak coz 1st, dia ajak ngam2 aku ada hal ngan aktiviti aku & 2nd dia ajak kuar pd mlm…Ha..tu aku mmg xleh sgt2…Tibanya ari isnin, aku anta tu document yg drg maukn..aku ke sn with adik aku. Tiba d sn, aku masuk trus aku nmpk dia.Smgt dia layan aku, skali dia nmpk aku sm adik aku tp time tu dia xtau aku sm adik aku tu. Dia fikir aku sm bf..Wahahaha..lgpun adik aku yg prasn time tu dia cm xsmgt suda..Layu2 giteeewwww…heheheh..Suda tu, mlmnya tu dia sms aku yg aku bw bf td..Hahahah…aku explain la..br la dia lega kunun..Na, dr situ aku dpt tangkap why dia mau bkwn sm aku..ada sbb..Dia xmau ckp, so, aku main blash..malu tu blkg kira la…So, btul baa pa aku smpikn sm dia…Pelik sgt2 br sekali 2x jmp suda dia suka sm aku..jatuh ati sm aku..Aduh..suda aku tau tu trus dia ckp ‘SO, MCM? TRIMA AKU?’ Na..ketakutn aku kn..trus aku ckp ngan jujur..’AKU TRIMA KO SBG KWN BIASA SJ XLBH DR TU’..lgpun dia suda b’uma tgga, ada isteri ada 2 anak..wow..Hebat ko ain smpi laki org suka. Bahaya ni..mau bw bcouple kunun..Huhuhu..aku xsggup tuk mganggu uma tgga org..Aku hanya sggup tuk jdkn kwn ja..tuk lbh dr kea rah serius..Mmg ada but dia bstatuskn suda BERKAHWIN..Oh!!! aku xsggup…Dia pula xdpt trima sbg kwn..dia mau lbh dr tu..Ya Allah…btul2 dugaan diriku. But ini adalah cabarn tuk aku bfikir..Kena duga aku k…J Tuk aku xnk lukai atinya, aku explain spy dia leh trima tuk bkwn sm aku..kwn biasa..Tp dia tetap bkeras coz dia btul2 suda jatuh ati sm aku. But aku tetap jg ngan pendirian, aku hanya mampu bkwn ja xlbh dr tu..Harap2 dia fhm..

So, skg aku xtau sm ada dia mau kwn @ x..Tpulang pdnya la..Aku xkisa semua tu..byk lg kwn aku d luar tu..:) Hidup mesti d teruskn..mesti happy2 tanpa seberang mslh…Ceeeewaahhh..!!!! J J



Tuesday, December 18, 2012

Kejadian berlaku secara xsengaja...:)


Assalamualaikum & Hi semua…J

So, apa mcm korang, sihat? Ceria? Ini la keboringan sgt suda aku ni. Klu da keboringan, cnfirm akan post d blog..heheheh…Hurm..spjg bln 12 ni mcm2 blaku pd diriku d luar @pun dlm. Xpa…aku cite 1 per 1 ye. 1st skali ttg outstation. Ok…br2 ni aku ada outstation ke Tambunan, Keningau & Tenom. Aku ke sn m’audit with my frens. Hurm..cm biasa..pening jg kepala cek2 document tu but cek secara slowly. Hehehe..kekdg bikin tension jg tu..Ngam2 lg time tu mood aku xbrapa. Mood dtg bulan la citenya..1st day lg..Haih..nasib time tu audit..klu x..murung ja mood aku tu..Hahahaha…Tp pjlnan dr KK ke Keningau..Kami guna jln Keningau Kimanis. Jln yg bahaya…Why I say it? Coz byk suda accident d situ. Time tu aku hanya mampu bdoa & btawakal ja..Alhamdulillah..safe ngan slmtnya. Kami ke sn ngam2 musim buah…wawawa, apa lg my frens mmg “hantu” durian..Na…ni kali la…siok eh drg mkn..menikmati ba, aku hanya menonton ja la..Mmg aku mkn durian but sejak ada kes dahulu2..xmau suda mkn..NEKAD k…:p Sggup lg aku mkn MANGGIS..My favourite fruit tu…Klu bole mghadap sendiri2, xmau share2..Hahahah…Jahat kn? Ok, dlm pjlnan blk dr Tenom ke KK, bole2 aku mabuk..gila eh..xpenah2 tu..Bygkn aku menahan muntah aku tu. Ngam2 my fren drive laju..Ok jg la..awal smpi d KK jg..aku pejamkn mataku time tu..Sesuda smpi uma…jeng jeng jeng..blari masuk ke tandas, trus MUNTAH..Pening lg..trus aku bw tido..smpi la mlm. Br la ringan2 skit kepala tu..Alhamdulillah..

Pd 09/12/2012 is my befday. Haih..umo suda 27thn da..3 thn lg tuk mcecah umo 30thn. Matai..alhamdulillah…syukur masi lg d sini..:) Yg gembirakn, aku dpt perfume Burberry “BODY” gift from my mum..Yaiy…I like it..heheheh…Tq mum…:* Yg lain ada but tggu ja la..Hahahha..yg sedih, xda special yg wish sm aku…Klu dlu ada..ni kali langsung xda..Sedih sgt2…L xpa…life must go on..Ada hikmah d sblk semua ni…Aku pcaya qada’ & qadar. Ada jodoh, xke mn jg.:)

Argh!!! Ni tarikh 12/12/2012 bikin panas sm aku..Yg lain, lucky kn..ada yg langsungkn kawin, btunang..tp aku..bikin panas & t’ingat2 kes tu..Huhuhu..biarlah aku simpn, xnk aku mau kongsi d sini. Trauma tu trauma jg, but lawan semua tu.Klu ada org lain, mmg trauma suda tu..Pgalaman tu buat pgajarn sm aku. Akan aku simpan bila2..Tp ms yg sm, tuk slesaikn mslh tu, mgurus semua smpi slesai ada pula yg sangkut paut k…Hahahaha…fhm2 je la..klu org tu urus hal aku, mula la…tu biar aku cite lain lain topic. 1 per 1 ye..hehehe…Lucu ada jg, takut pun ada…na..apa mcm tu…:p Tau pun takut cik Ayeen ni…:p

Stakat ni la blaku dlm hidup ku…J Akan citekn lbh lg d lain topic…Bye..:* 

Wednesday, November 28, 2012

Haluu....


Assalamualaikum & Hi…
Lama rsnya aku post d blog ni. Hahahah…Bz tu mmg la…d smping tu ada mslh2 yg nk slesaikn. Mslh tu biarlah aku sj yg tau. Xda org lain tau tmasuk my family & kwn2..Mslh tu suda lalu..Sakit kpala klu d fikirkn. Klu ada lg yg mcucuk2 blkg kita, pastu batu2 apikn kita. Na…apatah lg ada yg talam 2 muka..Bkn talam 2 muka, xtau la brapa talam suda tu. Bole buat kuih talam suda tu. Hahahaha..tp cnfirm xsedap..xlaku d jual…;P Kita bgs2 melayan ngan baik..d sblk, hanya Allah sj yg tau. Don’t worry, aku bkn cm dlu lg yg suka pendendam @pun mbenci org.Klu dlu yes…tu time university…tp myimpan suma tu. Xsuka trus xsuka la tu..xtegur trus tu.Now, Alhamdulillah…skit demi skit prubhn tu dtg sendiri dgn bantuan yg Esa & jg diri sendiri..Sikap prubhn tu mdewasa aku, bkn krn mslh lalu but mmg dtg sendiri..Klu ada org yg mghina, mcaci, mbenci sm aku, aku t’senyum sj. Xyah nk dendam2 @ mbenci sgala. Aku pun sedar byk kekurangan, bkn perfect sgt. Yg aku tau Allah ada. Dia tau sgala2nya. Hanya seorg ppuan ja tau prubhn aku ni, kira ‘kakak angkat’ la..Thanx ya kak coz mgerti mslh aku slama ni. Dia la yg aku curah sgala mslh aku & feedback amat mberangsangkn. Kira motivation la..Luv u kak…:*

Wow!!! Xlama lg masuk bln December..Heheheh…mcm besa…***tet*** Biarlah rahsia…Kali ni ada kurang skit b’banding yg dlu rs completed, now kurang..huhuhu…xpa la…mgkn suda lupa la tu…L Hurm..bln December ni jg aku bz sm keja, biasanya outstation..ke mn..biarlah rahsia..Apa2 hal aku xmau suda share2 cm dlu. Aku lbh senang bdiam diri & slesa sgt skg ni. Skg aku byk bdiam diri b’banding dlu. Org tanya, aku jwb iya @ x ja…Jgn ckp aku sombong pula ya. Aku mmg cm tu..tu la aku time dlu2 suda kembali..Welcome back Ain..heheheh…

Ok ah..xtau apa nk katakn lg..Lbh baik diam drpd byk ckp. Ckp bila perlu & penting ja. Bgurau pun mesti ada but tgk keadaan sekeliling. Klu ckp kosong yg ntah2 apa tu…wasting time..Sori…Caw dulu…mmmmuuuuaaahhhh….:*

Saturday, September 8, 2012

[MTV] Hafiz & Dato' Siti Nurhaliza - Muara Hati (OST Adam & Hawa)

Saturday, August 18, 2012

Last day in Month of Ramadhan (Fasting Month)

Assalamualaikum & good day;

Hi..wah...ari ni last day kita bpuasa(18.08.2012). Huhuhu...ndak rs kn...cm br ja kita bpuasa. Pejam celik pejam celik esok raya suda. Rs sedih tu ada coz semlm last day solat trawih lg...Na, tggu next yr, mudah2an d pjgkn umo...Amiiiinnn..Ok...aku post blog ni aku brada d ofis. Hehehe...actually, ikutkn aku cuti ba ni. Tp ari ni is Saturday, half day lg...so, alang2 la keja ja..Cuti pun cm kira rugi sgt2 coz half day...Hahahaha...Lgpun ada keja mau d siapkn seblum aku cuti next week slama semggu. Na, semggu ba aku cuti, xpenah2 aku cuti cm tu...Ngam2 tkena tarikh yg xsibuk keja jg. :) Slama semggu cuti tu mudah2an aku dpt p open hse kwn2 aku. Tu pun klu drg ada jemput la. Actually, kami blk twu tuk thn ni pd raya ke-2 but memdgkn my bro xdpt cuti coz br masuk keja...so, braya d KK la...tp ok ba braya d KK, aku suka lg. Save jg duit ba. Bole rehat2 d uma.

Hurm, ari ni cnfirm aku akan kelam kabut kemas uma. Ptg tu br aku tkemas uma smpi la mlm jwpnnya...Hehehe...bilik aku lg la...sakit mata memdg klu korang tgk..Hahahaha...Yg paling leceh, suda kemas, pastu bhambur blk. Mau kemas blk, MALAS ah...heheheh..begitu la tabiat aku. Aku ni ikut mood, klu dtg rajin...rajin sgt...klu mls, mls sgt2 la..My family yg fhm prangai aku tu. xtau lak klu suda kawin nnt, xtau la...mudah2an rajin la...Hehehehe...

Ok, apa2pun aku ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL'FITRIL, MAAF ZAHIR & BATIN kpd semua umat Islam d Malaysia ni. Mudah2an pd bln syawal ni kita bgembira ngan meriah & bsederhana. Amiiiinnnn....:*

Monday, August 6, 2012

Today is S.I.A.L

Huhuhu...ari ni aku rs sial diri aku. Mgkn kebusungn sm my soul..Psl kami, kiranya aku ni ckp ja btul. aku bantah ckp dia...yg aku ni btul ja..Skali tu, td tgh ari aku kuar p bank, ambil duit tuk byr my bills fon & loan CIMB skali mau kasi duit my brother. Kesemua xkesampaian..Aku eksiden, aku langgar keta org, keta atos..Ya Allah, apa la nasib aku ni. Kenapa ia tjd? Saat yg aku perlukn duit tuk settle my utang, utang org pula aku byr. Tis kes, actually bw p balai polis but akibat panik & time tu fikirn aku entah kemn...trus d bygi muka my parents coz I know tis all my mistake.Settle punya settle, ppuan cina tua tu minta RM300 tuk bumpernya...Yes, mmg tu harganya...bkn teruk sgt. Tp my mistake, trima la blsnnya cik ain..Sesuda tu aku kol my brother, dad & mum, mmg aku tau drg mara...t'utama skali my dad, dr suaranya aku tau suda...jwpnnya mgalir airmata aku...apa yg bapa aku ckp, mmg benar...suma dr sikap aku yg tgesa2...degil..& btul jg kata my soul..Slps tu, aku kol my soul, luahkn suma ni...trus ba aku nangis..Skg aku post ni pun still nangis but dlm ati ja...Habis la aku kena ceramah d uma nnt...cnfirm sok aku pki keta lama. Its ok, yg penting keta tu bjln & keta tu mesti bckp, "akhirnya ko pki jg aku coz wira bmslh" Damn it...

Friday, August 3, 2012

Tidak sepatutnya....:'(

Assalamualaikum & good day;

Ari ni masuk 14 Ramadhan & 14 ari kita bpuasa da..wow!!! xlama lg kita hadapi mlm lailatul Qadar..Wallahualam...:) Ari ni (03/08/2012) btul2 aku rs sedih sgt2..xtau la...tiba2 aku rs sedih start semlm. Aku xtau napa tu dtg..Klu bole aku mau mgelak tu suma, tp ni dtg secara tiba2...Airmata pun mgalir secara tiba2. Ya Allah...napa Engkau berikn aku kesedihan lg..? Napa masi bygn tu d minda aku? Aku b'usaha nk lupakn kisah sedih tu, tp dtg pula secara tiba2.  Ya Allah, aku xmau tjd lg kesedihan melanda tjd beberapa bln yg lalu. Bohong la klu xda rs sakit d ati...Bkn tu ja...ati ni rs remuk...d tusuk sembilu..kalah pisau tu. Benar2 la aku rasai suma tu..Pd mulanya happy spjg...skali kena tluka..Ya Allah, kalah luka d kulit. Ubatnya xda d jual, ubatnya adalah mdekati Allah dlm solat, berzikir & bc qur'an. Tu ja aku rs pgubat tuk aku kuat mghadapinya. Tp ni td, secara tiba2...:'(

Aku sedaya upaya nk lupakn, tp kali ni ssh mau lupakn b'banding dlu. Aku rs bkn aku yg dlu...Jauh sgt b'ubah. Dlu aku kuat mghadapinya, bila tluka rs xda apa2 blaku. Tp skg, kekdg aku xdpt kawal. Aku byk2kn b'isghtifar. Keadaan cmni mbuatkn aku mau jauh dr suma ni..Klu bole, jauh dr sini..bole aku lupakn & xkn mcri lg..& hanya aku mau cri diri aku yg dlu. Tindakan aku tu mmg slh, coz akan d bygi jg suatu ari nnt. Mgkn aku tlalu sygkn dia & rapat sm dia, mbuatkn diri aku xbole lupakn begitu ja. **Kecuali, kepala aku d hentak & pengsan..bangkit, mgkn lupa suda tu. Ngarut lg c ain ni..

Mudah2an apa yg dia smpikn pdku tu harap dia xb'ubah & ingat kata2 tu. Actually, aku still sygkn dia lbh dr  seorg kwn. Aku xmampu tuk suma tu, aku hanya seorg manusia biasa & aku seorang perempuan. Dlm bab2 serius ni xsesuai perempuan yg myuarakn. Hanya Allah sj yg tau kesemua ni kejadian & hanya Allah tau apa niat aku d ati...:')

Tuesday, July 31, 2012

Tragedi 30/07/2012 di Office

Hi & good day;

See above the title tu...heheheh... ada pencuri masuk..xsangka ini tjd eh...Padahal ketat suda ni security d ofis ni siap ada CCTV & Alarm. but pencuri is very2 licik & smart..dia masuk female toilet..coz d situ no alarm but have a CCTV outside...but he's xhirau tu CCTV..Kejadian ni blaku pd 30/07/2012 jm2.15am..aku tgk kat CCTV tu. Mmg rs lucu ada la...coz aku tgk pencuri tu mcuri heavy rain time lg tu..Bygkn bole dia tu panjat tingkat female toilet tu without tangga. Very2 smart him. Hehehe...sesuda tu, pencuri tu selongkar department 'Contract' bhgn Claim. Hurm...Jgn heran, pencuri tu siap mbw alat2 cungkil drawer tau..Abis drawer kat situ..xsmpi 5 saat, buka drawer guna cungkilnya tu..Hebat sgt..Selain tu, dia selongkar department Operation & Engineering (O&E). Org tu ambil duit & camera tanpa mbw beg ya...sisip ja d sluarnya tu...penuh..Hahahah...Yg lucu tu, pencuri tu kuar dr tingkat female toilet tu mcm melompat spiderman lak..Yala, terjun ja ba wpun keadaan basah & sejuk giiiteeeww...Maklum la...kurus...

So, nasihat, apa2 brg bharga @pun duit, dont put in the office wpun ada CCTV ka...alarm ka...pencuri tu ttp licik..Mntau ada yg mggunakn ilmu..:p ekekekekeke...;) Peace...!!!^-^

Thursday, July 26, 2012

My Convocation 31/10/2009 (UNITAR)

Hi all & good day...;

Apa korang suma? Cmna ngan puasa? Skg kita masuk puasa yg ke-6 suda. xrs lak esok masuk semggu kita  puasa..Hurm...last2 post ada aku mgatakn nk cite psl hari convo aku kn? Hehehehe...mau hampir lupa suda..Tp xpa..ni la msnya aku cite..Ok..Hati nk convo mmg truja sgt coz ni la impian aku simpan. Mau ambil segulung Ijazah Sarjana Muda. Ya Allah..time tu aku rs mimpi, aku suda graduate dr Universiti Tun Abdul Razak(UNITAR). Yg kini nama tu d tukar ke UNIRAZAK..Ikutkn aku graduate on year 2008 with my BFF (Umit & Aileen), but, d sbbkn ada 1 project paper aku tpaksa extend..:( Sedih aku time tu tgk my BFF graduate dluan..Dlm ms tu aku nekad, aku b'usaha tuk graduate thn 2009. Alhamdulillah...bln 4 2009 aku abis suda study d akhiri ngan Project Paper 2 part 2...Dpt list name tuk convo pd bln 6 2009. Syukur time tu. Trus aku tbyg & xsbr tuk convo. Rs nangis coz sgt ssh tuk mdpt segulung Ijazah tu. Bkorban ms hanya fokus my study time tu. Kekdg t'abai frens, family & yg lain2..Akhirnya, ni la hasilnya. Apa2 pun aku minta maaf ya klu aku ada t'abaikn korang suma yg kenali aku. :)

Pd 30/10/2009 adalah rehearsal convo skali ambil bj jubah convo. Ambil bj jubah tu awal lg 2 ari seblum rehearsal but aku xkisa tu, yg penting attend tu rehearsal & ambil trus bj jubah tu. Nasib ada saiz...ngam2 sm aku.. Hahahah...Aku convo xbsendirian, ada kwn2 IT aku yg sm2 convo. Heheheh..Ooo..ya..kami convo ni d Putrajaya International Convention Center (PICC) persint 5.. Hahaha...ingat lg aku..:p Kn tmpt Lisa & Yusry kawin...Hehehehe...Time tu aku stay d uma my aunty sblh mama kat Nilai N9. Umanya ke putrajaya xjauh...kira 20minit smpi suda. xla risau sgt..:)

Pd 31/10/2009 adalah tarikh bmakna bg diri aku coz convocation day. Ya Allah...nangis dlm ati...sayu & sedih sgt2...apatah lg sedih my parents not coming coz time tu drg takut ada pggln tuk ke Mekkah tuk naik haji. Aku redha suma tu...nasib my siblings ada..xla trasa sedih sgt2. Nama aku d pggl ambil tu sijil, aku bfikir, betul ka ni??? Mimpi ka?? Realiti??? Bkn apa...cm bkn aku time tu. Bdebar jg ambil tu sijil, kn org menengok. Hehehehe..Ambil tu sijil hanya sekejap ja...tp menunggu tuk convo punya la lama...Hahahah..Akhirnya, aku dpt segulung Ijazah Sarjana Muda dlm bidang Teknologi Maklumat majoring in Multimedia. Alhamdulillah...syukur....:)

**Thanks my family, my frens & yg lain2 support me in education smpi ke menara gading. Jeng jeng jeng..time ni ada special fren but now just fren..want to say thanks with him..:')

Monday, July 23, 2012

Kuih kegemaran ketika bln Ramadhan

Asalamualaikum & slmt tgh ari;

Ok...kesempatan ada ms ni, aku post dlu blog ni. Hurm..skg kita da masuk bln Ramadhan, bln suci tuk umat Islam...Bln puasa ni kuih kegemaran aku ketika ni adalah kuih "Gettas"..Heheheh..pelikkn? Kuih tu d tabur gula...cm donat but ni lain skit..Mmg sedap...senang d buat ni kuih...Ingat lg, last yr on 2011 aku sering dpt gettas ni...Bkn aku beli ya, insan yg aku hargai smpi skg yg belikn...Tp skg..;'( huhuhu...its ok...:) Bila ingat, sedih jg la...ingat kuih tu ingat dia yg belikn tuk aku. Hmpir setiap ari dia belikn tuk aku. Aku sgt2 hargai pemberian kuih tu..Ssh sgt tuk mdptkn kuih tu...Huhuhuhu.....

Sunday, July 22, 2012

mEnCaRi~~~~

Wow...ok...skg kita masuk bln Ramadhan suda...Skg ni ramadhan ari ke-2..Huhuhu...bln ni la yg aku nnt2...Aku bsyukur kpd Allah swt krn mberi aku peluang tuk bpuasa & pjgkn umoku. InsyaAllah...dlm bln ni aku buat apa yg aku blum buat. Alhamdulillah...tlaksn jg apa yg aku mau buat. Mudah2an akan bterusn smpi abis bln Ramadhan ni. Ya Allah...ni la aku slama ni aku tggu2..Bln umatmu. Ia bmakna dlm diriku. D sini la jg doa umatmu termakbul...InsyaAllah...

Kesemptn ni, ini lah msnya aku mcri diri aku sebenar...pjlnan kehidupn aku. Aku mcri2 erti kehidupn aku sebenarnya. Tuk aku mcri, dlm bln Ramadhan ni la aku bdoa spy aku dpt mcri pjlnan kehidupn aku d dunia ni. Aku mngaku masih byk lg kekurangn dlm diri aku. Aku plahan2 mcri. Ertinya sm tuk b'ubah dlm hidup, Ini dr ati kesemuanya...ati yg ikhlas tanpa memaksa dr sapa2..Kita mesti ikhlas melakukn tanpa suara2 d luar. Seblum ni ada yg sudi myuarakn tuk aku b'ubah. Yes, I appreciate it. Org tu myuarakn dgn ati yg ikhlas. Hanya aku ja mngerti kenapa dia begitu thadap aku. He is special for me, but biarlah rahsia. Biarlah diri aku ja tau sapa org tu, Aku still ingat kata2 nasihat, dorongn & hikmah. Aku bsyukur dlm mgenali org tu. Dlm ati aku xpenah mbuang dia dlm hidupku wpun....blah blah blah..(Rahsia). Aku ttp mghargainya. Aku bkn jenis yg trus mbuang begitu ja. Aku punyai ati & prasaan. Syukur la Allah beri aku kesedarn sedikit.

Bila ingat aku menunaikn solat trawih pd mlm ptama tu thn ni...betapa sayu aku rs...Br la aku rs2 sgt nikmat ni. Mghayatinya...makin aku tsentuh. Nangis dlm ati aku mampu. Terima kasih ya Allah...;') InsyaAllah..aku akan lakukn prubhn sedekit demi sedikit..Bkn tu jg, for my BFF Umit, Aileen & Nieyl..mereka ni la yg memahami ati aku & sikap aku dr secondary school & university. Selain tu my frenssss, Pris & Eally, drg ni la byk mdgr mslh2 aku hadapi. Rs setiap ari aku mgalir airmata memikirkn mslh ni. 2org ni la yg bg support & smgt pd aku ketika aku down. Syukur sgt2..;') InsyaAllah...bln ni aku akan guna sebaik mgkn ada peluang ni...Doakn aku ya...Assalamualaikum..

Friday, July 20, 2012

Tertulis di Luh Mahfuz

Jodoh itu RAHSIA Allah, yg t'tulis di LUH MAHFUZ semuanya rahsiaNya yg xkn t'ungkai tanpa izinNya. & bkn sesuatu yg bole dbuat main.


"Jodoh itu rahsia Allah. Sekuat mn kita setia, sehebat mana kita merancang, selama mana kita menunggu, sekeras mana kita bersabar, sejujur mana kita menerima kekasih kita. Jika Allah SWT tdk menulis jodoh kita bersm kekasih kita, kita ttp tdk akan bersm dgnnya."

Bila ada yg syg, jgn lukai atinya.
Bila ada yg cinta, jgn kamu titiskn airmatanya.
Bila ada yg menanti, pastikn kamu kembali.
Bila ada yg setia, lakukn yg sm.
Bila dia pergi, pergilah kejari slagi mers dia b'erti.
Krn bila dia xda d sisi, kamu akan sunyi & sepi.

** Renung2kn..:')
     

aku yang berDOSA...:')

Sejauh mana langkah ku di sana
Aku melupakan mu
Seluas mana kau beri padaku
Masih ku angkuh padamu.


Segalanya dusta
Gelap mengaburi ku.


Ya Allah apa yang bisa
Ku tebus kepadamu
Atas dosaku
Ya Allah ku hina terasa
Biarku bersujud
Untuk ke syurgaMu.



Sunday, July 15, 2012

Kosong

Kau melihat diriku
Seperti sesuatu
Yang mencabar dirimu
Akal dan mindamu
Kau mendustaiku
Kau bilang mereka tak tahu
Siapa diriku
Sedangkan kau juga begitu


Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa kosong, kosong


Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku kosong kosong


Kini aku bangkit
Membuktikan yang ku tak sakit
Dengan segala perit yang kau berikan
Kini aku pantas berjalan
Bergerak ke hadapan
Dan akan ku buktikan
Siapa diriku yang sebenar


**Suka ni lagu...:)



Friday, June 22, 2012

Yeeeeeeaaaahhhh...!!!!

Assalamualaikum & slmt pg..Ya, lama aku xpost ni blogger..walau sesibuk mn pun aku tetap akan postkn jg bila ada ms tluang. Hurm...kehidupn aku skg, alhamdulillah...bjln ngan baik. Kekdg ada yg xkena pd diri aku jg but biarlah diri aku ja tau & Allah...Allah maha mengetahui semua isi ati aku, apa yg aku fikirkn & apa yg aku lakukn. Apa2 mslh aku akan mngadu dgn Allah swt coz dia maha mendgr. Klu ngadu mslh dgn org sekeliling, drg xkn fhm. Hanya sia2 ja...& aku fikir lbh baik aku ngadu maha Esa..Rs lbh tenang & insyaAllah Dia akan beri jln yg tbaik utkku. Mudah2an...:)

Ok..skg ni aku tukar life aku & aku bykkn ms riadah d luar b'banding dlu..Aku byk mghabiskn ms tuk diri aku sendiri dgn b'jogging, ke gym(klu ms m'izinkn) & sukan with my staffs. Lgpun bila aku fikir blk, my age bknnya muda suda, 3thn akan dtg akan melangkah ke angka 3 suda...So, ms ni la aku mghabiskn ms tuk diri sendiri ms single ni..Nnt bila dah b'umatgga, ada keluarga sendiri & ada anak...cnfirm xda ms tuk riadah spt skg ni. Aku mau puas2 apa yg aku buat skg ni, asalkn aku tau batas2nya & tdk mbuat pkara yg x elok.:)

Psl psgn hidup tu, setakat ni aku xmau memikirkn coz aku xmau hal tu tjd pd diri aku. Biarlah Allah yg menentukn sj, coz jodoh kita suda t'tulis pd umo kita 4bln lg. So, aku xtau ngan sapa jodoh aku, & aku hanya mampu bdoa moga dpt jodoh yg baik, jujur, ikhlas, hormat parents aku & menerima aku dgn seadanya. Aku harap jodoh aku tu jgn pilih aku kerna kecntkkn aku coz kecntkkn ni xkekal, biarlah cntk d ati.. Yg penting menerima aku seadanya. & 1 lg jgn pilih aku kerna aku ni kaya @pun bharta. Aku trus trang, aku x sekaya cm d luar tu, harta pun rs xbyk. Aku adalah insan biasa sj. Segi penampilan pun, just Tshirt & jeans ja. Tu ja aku mampu penampiln cm tu. Skg ni klu ada org tanya 'bila nk kawin?' Senang ja aku jwb. Klu aku mjwb jgn pula ada yg trasa & jgn pula kata aku jahat. Mmg tu la jwpn aku bg tu, spy x d tanya2. Rimas ba ptanyaan soalan BONUS tu. Pls la...jodoh tu ada, tp kita xtau bila jodoh tu smpi. Seru da smpi, aku akan bgtau jg..Yes, aku ngaku, bkwn2 tu ada la...tp biarlah rahsia sapa org tu. Hanya dia sj d ati aku skg ni wpun...oppsss!!! Biar aku ngan dia sj yg tau..Ha!!! jgn fikir bkn2 ya...yg tau hanya Allah sj, & Dia yg maha mengetahui sapa d ati aku skg. Aku ni mmg akan setia pd 1, wpun byk bkwn lelaki...setia pd 1..Curang, bpsg2, pmainkn...tu bkn aku, ok! Kenapa dia d ati aku, biarlah sj aku yg tau..:) Wpun dia begini ka begitu ka...aku xpenah tuk mburuk2kn dia sm kwn2 @pun family...coz kita ni hanya manusia biasa, xda yg perfect. cm aku pun byk kekurgn jg..

Wow!!! Ok...ptg ni (22/06/2012) xsbr lak nk training volleyball. Hehehe...mcm la aku ni pndi sgt mo main, tp aku nk try. Cnfirm tgn aku ni akan bengkak..Hahaha...mau p tmpar org br cun main tu...:P Hahahaha...Bkn tu ja...sabtu ni ada futsal after work..Hahaha...cnfirm semput2 la tu...xpa...yg penting ENJOY...:) Ok...nnt aku akan cite selanjutnya...Caw...:*

Monday, May 28, 2012

BIT (Jan 2005 - Jan 2009)

Jeng jeng jeng...story about smbungn ari tu..Heheheh...Sesuda dpt result final Sijil IT slama sethn tu, dpt offer letter smbung ke Degree in IT. Ms tu aku cm xpcaya aku d peringkat Ijazah da. Yala, bkn senang dpt study ke peringkat degree. Cm mimpi ja, itu la d katakn rezeki. Aku bsyukur sgt2. Peliknya aku xda diploma. Hehehe...shortcut citenya..:p Ok...sem 1 adalah sem yg byk ambil subjek...Aku takut aku xdpt angkat tu subjek. Suma nama2 subjek tu rs berat sgt..:p Setiap sem tu mesti aku selitkn 1 subjek maths utk aku score pointer. Klu suma mbaca...hancur pointer aku spt the 1st sem CIT dlu..:p Discrete maths? Wow..subjek tu pelik aku rs, xpenah dgr...whats the meaning? Tgk contentnya, alahai sains stream punya subjek. Aku xtau menahu psl subjek tu coz aku bknnya ambil subjek sains stream...Akaun aku ambil...Lain masuk suda aku ni...sepatutnya ambil bus.admin, melencong ke lain suda...Heheheheh...tp xpa...blaja benda br..;) Discrete maths is very simple subjek, senang score...tutup mata je...:p Hahahah...Mau fhm konsepnya & cara jln keja yg btul...;) Yg mgajar tu aku xingat sapa namanya, aku dpt bygkn mukanya ja...nama tu xingat suda...Lecturer tu very strict when she teaching in class but out of class, she's very friendly, sporting...senang d runding...tp mesti pndi ambil atinya...;) Dia ajar ni subjek sm subjek IT tu...argh!!! xingat suda ba apa tu subjek...Btul2 memory xkuat suda ba.

Short sem lak bln Jun 2005 tu...tu la aku score tggi pointer, coz subjeknya principle of accounting & English 2...Hahahaha...English 2? Why? Hehehehe...pd mulanya ambil English 3 tp dlm system say lum ambil..Padahal, suda ambil time sit exam english time sijil lg tu...coz time tu English 2 aku dpt C-, so, peraturannya to taking english subject must score minimum C...Hahahaha...na, paksa ambil blk la citenya...sot tul...Alhamdulillah...aku dpt score yg memuaskn...;) Puas ati...Skali dlm sem 3, ambil ko ain...rasai pointer jatuh...gara2 ada subjek aku xdpt score...Abis aku time tu, rs down tul ba bila pointer tu jatuh, mau nangis ja...tp xleh nyesal...Huhuhu...Apa bole buat...start sem 4 tu aku ambil subjek senang2 tuk aku pbaiki pointer. Aku ambil subjek Khidmat Masyarakat tul score tggi...Hahahaha...statistic, bus.ethic..paksa la...huhuhuhuh....Khidmat Masyarakat? Hehehe...xsilap kami buat ni d uma2 org tua dkt kinarut tu. Hurm...bila p sn, tgk keadaan d sn...ya Allah, sgguh bole aku jatuh airmata ba...Sedih ni...:( Huhuhu...Ok...suda...jgn sedih2 lg ain...kita skip ni sedih2...Short sem yg 5 tu, xsilap ada kena suh ikut student yg GPA below 2.00..Haih...aku bkn below 2.00, ada lak nama aku..Ikut ja la..yg penting dpt sijil..Hahahaha...

Thn 2006 pula, aku ikut sukan. Kump. tu still Blizzard la katakn...1 group sm wunn sang, rina, heldah james...Siap ada bj lg tu...kaler blue tu bj...pastu lmbang binatang entah apa tu...Aku ikut sukan Bola Jaring posisi GK & GD..Hehehe...ssh jg klu org tggi ni...paksa jd defend...Hehehehe..Yg penting menang kami bola jaring tu..serta tarik tali aku ikut, hahahah..menang jg...mcmn menang tu tarik tali, coz orgnya suma besar2..:p heheheh...Smgt waja aku ikut sukan tu...hehehehe...& tu la last aku ikut sukan...thn seterusnya aku xikut suda coz sibuk sm project paper...Cite psl project paper..Klu ingat ni, penah postponed ba project ni...br project paper 1, suda drop ni subjek coz system lum cukup power lg..Mau nangis jg time tu, tp apa leh buat...Ubah system tu lg...buat element multimedia pula tuk aku senang buat. System tu pula, byk coding mau buat, & tu la kelemahan aku. xpndi buat coding...asyik error ja...argh!!! so, aku buat mutimedia la...element mesti cukup & syarat2nya...:) Alhamdulillah, past jg akhirnya. Cukup2 mkn katakn...Seterusnya br la ambil project paper 2 part 1 just documentation & project paper part 2 is system...ni aku buat smbung project paper 1, bg buat yg lbh mantap lg...kunun la kn..mau pki 3D kunun, last2 xjd guna...:p hahahaha...Time tu la pilih major suda...senang score aku ambil multimedia la...:p Hahahah..klu software engineering & information system...cnfirm aku failed tu...coz, CODING beb...:p lemah aku trus tu...bkn tu ja, xpndi2 grad ba...hahahah...So far aku mabil major multimedia kira ok la...;) xda mslh stakat time tu..xda mslh...xda merungut...hahahahah...;p

Thn 2008 pula on January tu start suda aku practical. Huh! ssh mau cri tmpt practical tu...pd mulanya d petronas, tp lmbt masuk & xmenepati IT mau kn..so, aku reject...wpun ada elaun RM500...Aku xkisa, yg penting ada buat IT. So, aku pilih JPKN (Jabatan Perkhidmatan Komputer Negeri), tmpt kwn bapa, DR.Mingu..Kwnnya 1 UiTM...& org twu...hheheheh...D sn aku d tmptkn bhgn Multimedia. Big boss Isma Syafri, & aku under supervisor Julkipli Jul. Supervisor d UNITAR lak, my fren sendiri ba...Jerome...Hahaha...senior aku...:p Time praktikal tu aku kena suh buat banner website 'Wisma Kewangan' pd mulanya..aku myiapkn dlm semggu jg la..coz mggunakn software Flash & photoshop & bina website tu lg...fill in contentnya...Huhuhu...bkn tu ja, aku & supervisor aku kena pggl oleh pgarah Wisma Kewangan tuk bina system kiosk (touch screen) d ofis mereka. Pgarah tu myerah isi2nya & suh fill in & buat system touch screen selain guna microsoft power point. So, aku buat guna software simple ja tuk sementara waktu...software director MX 2004. Hahaha...software paling senang nk d buat...:p Aku myiapkn slama sebln lbh jg...Selain tu aku ada tlibat blkg tabir giiiitttteeewww....:) Apa lg..setup system la...lintas langsung Maulidur Rasul...d wisma muis. selain tu d sutera habour...siok jg la...Bkn tu ja...ada kwn aku jg praktikal d sn...tp dia bhgn system iaitu c Aima Kaim...hehehe...dia dluan masuk, br aku...:) Byk pgalamn la aku praktikal d sn...senang ati sgt2 ni..

Wow...pjg pula rsnya aku write blog ni...hehehe...klu ikutkn byk ni...tp biarlah yg lain tu aku simpan dlm ingatan...hehehehe...Ok, nnt aku cite lg bab Konvo lak...Aku rs time tu t'uja...opsss!!! tggu ye...:) Chaw...!!!

Saturday, May 26, 2012

CIT - 1yr (Aug 2003 - Aug 2004)

Na, smpt lg write blog ni...mau blk suda...tp tgk ada ms, aku write dlu blog ni. Actually, aku ni ngantuk suda ba...asal time ptg...ngantuk suda. Ok, to be cntinue blog aku tu...Aku dpt offer letter smbung study peringkat sijil slama sethn, shortcut for degree. Aku dpt offer course Certificate of IT, but my bez fren dpt Bus.Admin..Huhuhu...tpisah kami course...Ikutkn ati aku mau ambil bus.admin, but aku nk tunai pmintaan my parents & ambil cabaran. IT is unique..Senang d sebut, so, mgkn senang score subjek la...Hahahaha...kunun la..Apabila masuk CIT ni...d sini la btmbh ramai rakan yg aku kenal. Lbh2 lg aku ambil IT, studentnya bole d kira ba. Haih...d situ aku rs janggal skali coz owez sm ny bez fren tp d sbbkn blainan course..na...d situ la aku byk bkwn pelbagai umo..Hehehe...Dpt offer, d situ la aku dpt lesen keta suda. Yaiy....ok..bw keta rugged ya...Keta Toyota GL ya...no power staring. Aku rs aku la satu2nya bw keta lama d UNITAR tu. Pd mulanya malu jg aku mau bw keta tu, yala, UNITAR tu kebykkn keta drg cukup ok la...Tp matlamat aku hanya fokus my study, so, tanpa segan silu aku bw ja keta tu...Alhamdulillah, respon yg cukup +ve, ada jg yg sudi naik keta tu...Hahahah...t'utama my bez fren la...xkisa punya janji leh smpi...:p Sejak pki keta tu student2 d UNITAR tu mmg tau suda keta GL tu pasti kepuyaan aku. Aku buat xtau je...hehehhee...janji leh smpi.


Slama sethn ambil sijil tu, penambhan kwn suda...tp aku xingat...kira ok la...pelbagai pendpt masing2 aku dpt. Kekdg ada xdpt masuk 1 kpala, tp lama2 ok ah...Lecturernya pun kira ok ah...tp time tu my favorite lecturer is Miss Lo Siau Ying. Dia ni ajar subjek Fund.of Maths...Kira lecturer br..Pd mulanya mmg xfhm apa dia ajar, tp aku ikut rentak dia cmna dia mgajar. Lama2 bole ikut. Mmg dia ni xpndi mara klu studentnya buat hal, cool ja...aku tabik sm dia...dlm subjeknya aku xhampakn tuk score subjeknya...Aku dpt A+ tuk fund.of maths coz ada maths moden & add maths. Paling senang mau score coz aku minat kira mgira ni...bknnya bab mbaca. Just ingat formula ja...:) & jln kiranya tu...Lain subjek tu bole2 la...tau la..klu bab mbaca ni aku lemah skit...Malas mau ingat point2nya tu...paling leceh aku rs pastu mau huraikn lg...Argh!!!. Time tu aku tfikir, cua dunia ni just kira2 mgira2 ja...tanpa ada mbaca2 ni...hahhahhahah...;p mau ambil senang ja aku ni. 

Selain tu Miss Nelsie kira ok...cool ja dia ni...xpenah mara ba..senang d bw discuss...;) xsilap dia ajar fund.of Multimedia xsilap. Na, klu suda course IT ni, bilangan student bole d kira...kekdg tu dlm klas ada smpi 4 org ja tu...Hehehehe...bez kn...senang discuss klu cm tu..Apa lg ya....hahahahhaah....mau ingat2 blk ni dlm part ni...(bfikir ni...;p) Hurm...time sijil ni aku dpt kwn br jg ni...Namanya 'Noorhidayah Jinal' kena pggl 'Aewi'...hehehe...dia ni seorg pendiam. Tp klu suda bkwn sm dia...Hahahah...bole tahan jg ba...:p Bole 1 kpala...Rapat jg kami, tp ada msnya kami rapat & x...Tgk keadaan...;) Hehehehe...Aku mula rapat sm dia ni xsilap mau abis suda Final sem xsilap..tp aku xingat apa subjek apa kami sm2...

Thn 2004 jg aku ada ikut sukaneka UNITAR d adakan klu xsilap dwn maksak, Likas. xingat bln brapa tu. Time tu ikut team Blizzerd...Hahahah...xtau tul ka spelling tu..Haiya...ikut netball & posisi GD & WD. Kwn2 dlm team tu aku xingat sapa suda...Bkn tu ja..d smping tu aku ada ikut ptandingn bnyanyi. Hahahah...kn time tu jg masi hangat AF..Ba, aku sm my bez fren, Umit, ikut time tu..Nyanyi lagu rancak ja time tu...klu balada, abis...suma lari d dwn tu..Hahahaha...My bez fren time tu ada nombor...xsilap dia no.2 la...Yg aku ni...hahahaha...xtau no.brapa...mgkn no.last kot...:p Sj2 ikut tu, abis main netball, trus p nyanyi. Na...tenaga tu suda kena guna time sukan tu..Kunun la kn...ckp ja ba xmerdu...Bbbbuuuuuueeekkkk...:p Byk jg kenangn aku rs tuk part ni..Aku xbrapa ingat suda ba...Ok...aku akan cntinue lg part seterusnya...Klu d smbung ni, smpi ke bwh la ni...Hahahaha...Tggu part seterusnya..mmmmuuuuaaahhh.....:*


Thursday, May 24, 2012

After SPM

Erm...tiba2 pula aku mau story psl after SPM (yr 2002)...Rs rindu sgt bila tkenangkn dlu2 after SPM ni. Sesuda dpt result SPM, keinginan nk smbung study mmg suda t'tanam d ati..Tp aku xtau time tu ke arah mn aku patut smbung study...Lgpun saingan agak sengit time tu. Yala, mau smbung study IPTA agak nipis..coz nasib2 ja dpt tu. Slama 3bln jg aku try apply smbung study..Dlm ms yg sm my bez fren, Umit, recommend smbung d tmpt kakaknya study iaitu Univesiti Tun Abdul Razak (UNITAR). So, aku try apply tuk Kursus Persediaan PRA-Ijazah slama sebln lbh seblum smbung ke Sijil slama sethn. Pd ms tu aku dpt 2 tawaran iaitu d KL tp aku xingat suda apa kolej tu dlm bidang Diploma in IT, & UNITAR ni. Ikutkn ati mau ambil d KL tu tp memdgkn my parents x izinkn, aku ambil la UNITAR tu start bln 6 thn 2003...Kursus tu hanya 3 subjek sj iaitu English, Maths & IT. Slama sebln lbh aku ambil tu aku yakin aku bole smbung ke sijil slama sethn coz subjeknya seakan sm cm SPM. xla bangga diri but kenyataan..Start situ aku punyai ramai kwn tmasuk my bez fren la...Klu ingat blk, aku time tu masi mentah lg...masi bdk2 lg...Hahahaha...yala, lum tau erti kehidupn Universiti lg...Klu ingat time tu, aku lum lg memiliki lesen. Br lesen 'L'. Hehehe...Kehidupan aku time tu still p'angkutn naik bus..Putatan - KK - Luyang..2 bus aku tpaksa naik tuk p UNITAR coz UNITAR tletak d jln Lintas. Ingat lg tu...bus nk ke UNITAR no. 11C klu xsilap...Heheheh...penah jg tslh naik bus ke Klinik Kesihatan Luyang  sm kwn2...Na, tpaksa bjln kaki ke UNITAR tu...tp kira ok la...exercise la katakn. Padahal time tu panas terik. Gila eh...Heheheh...

& 1 lg yg bez d awal memasuki ni, ada induction...Na...btmbh lg kwn aku...Yg paling aku kenal time induction tu c Wunn Sang...Heheheh...dia la yg meriahkn time induction kami...selain tu c Shanti, Azean, Gadaffi...who else...xingat suda...Ingat muka, tp xingat nama...Hehehe...Time tu mmg bikin panas punya coz kena induction xla d katakn teruk tp mmg bikin panas la...Ms tu minta tanda tgn, ada2 ja drg mau...Suh buat yg pelik2...tp kami tau jg time tu new student. D buli2 ja ba...:) Induction kami ada kena bg2 kumpuln...Bole2 aku 1 kump. sm my bez fren...xsangka kn...ada jg kwn aku...selain tu, c Salim, Dato Razali...eh...xingat suda ba...Yg lucu tu c Salim la...ada sj ckp yg teda2 ni...kekdg otak kuning ba...Hahahaha..pastu, ada kena suh buat psembhn akhir induction tu...kena suh reka bj & modellingnya c Umit ni...haih...kejadian tu sgt2 melucukn ngan Salim tu...Biarlah jd kenangn...Hahaha...:p Perform tu, kami buat kira Dikir Barat...Jd, singer apa lg..c Salim ba...yg kami ni tukang menari dikir barat ja. Bole tahan jg la suaranya, pndi kontrol...;) Mghiburkn ngan kelucuan ja...Maklumlah, mcm beliau2 tu kn...:p Mmg my memory la kesemua tu..Rindu...:(

Suda hmpir nk exam tu, still main2 lg aku...still lum serius lg tu..Hahahaha...confident la suda katakn. Seblum exam tu, pihak UNITAR suda menetapkn student mn yg patut d masukkn sm ada Certificate of IT, Business Admin @pun Mgmt. Klu aku time tu mn2 ja, tp my parents say is better to take course IT & I know that reason why suh ambil IT. So, aku ikut ckp my parents. In exam, aku by hard, spy aku dpt course IT. Alhamdulillah...akhirnya aku dpt course IT jg in certificate slama sethn..dpt score A dlm subjek IT & Maths but English...jgn ckp la..just dpt B ja...Hahahaha...kn aku ni bknnya terer sgt English...:p Im serius k...:) Hehehehe...Ok...to be cntinue part seterusnya...:) Chaw....!!!!

Tuesday, May 15, 2012

Tdk pernah berubah

Tdk pernah b'ubah...? Yes, tu aku yg d maksudkn. Tu diri aku. Aku mgaku aku xpenah b'ubah..Aku tetap aku. Ini la aku...Wpun org xsuka sikap aku, aku mmg cm tu. Tpulang sm sekeliling aku, mau trima @ x...yg penting aku xda buat jahat sm drg...Tuk myibuk skali pun xpenah...Kecuali keadaan t'tentu...Aku ni jenis yg kasar...tp xla seteruk kasar. Bole d kawal lg. Tgk keadaan. Klu org tu cri psl...habis la...hehehehe...tu ja pointnya, 'jgn cri nahas'...Lembut? Yes...penah ba lembut...klu d ofis, hahahaha...punya lembut suara...kekdg aku fikir, tu bkn aku. tp keadaan d ofis, mbuat aku jd lembut..

Tuk situasi cara mbls pesanan ringkas (SMS) @pun BBM...Tgk keadaan...Klu org tu cara mbls agak kasar & cm mls mau sms, aku diam...& aku tau...Tp jgn kehairanan klu aku mbls cm tu jg...Aku bls cm tu coz bila tkena pd diri aku, aku akan buat dia cm tu jg. Biar dia rs apa yg aku rs. Aku pun punya ati & prasaan. Aku pun manusia ciptaan Allah SWT. Bknnya mbls dendam tp biar dia tau erti prasaan tu. Actually, aku xcm tu...Aku bls SMS @pun BBM seikhlas ati aku. Aku xpenah nk bkasar mblsnya..Aku tany bgs2, & jwb bgs2...Yg penting aku jaga prasaan org tu. ^_^......peace!!!!

Monday, May 7, 2012

Jadi Diri Sendiri

Assalamualaikum & hi...:)

Hurm...rs lama pula xpost blog ni. Jadi diri sendiri? Hehehe...mesti korang heran kn nama title tu cm tu..Ia bkaitan dgn sikap kita, perangai kita, perwatakn kita yg mmg natural tanpa d buat2. Kita seharusnya menjadi diri kita sendiri, coz kita tau kita ni sapa sebenarnya. Klu nk blakon pun bole tp tipu diri sendiri la. Lbh slesa lg jd diri sendiri. Klu blakon ni ssh skit, yala, d dpn org kena begini kena begitu & org akan menilai. Tp d seblknya bkn begitu.

Jika seseorg tu bsikap still lum matang, tu bole ubah dr diri seseorg tu tanpa paksaan. Tu akan automatik btukar ke matang. Cm aku, yes, aku mgaku kekdg ada yg lum matang, coz dr segi sikap aku yg kurang sbr & selfish but btempat. Setiap manusia mmg ada tahap kesabaran. Ada part aku bersabar. Sabar aku lain skit, aku akan diam ja..& simpan. Malas mau lontarkn...coz skali lontar, akan myinggung prasaan org sekeliling. Lbh baik diam...lg slesa...:) Hehehehe...Klu part2 ni bole aku ubah tuk prangai & sikap tp klu dr segi luaran, means, cara pemakaian...wow!!! pls...jgn paksa. Tu dr kita sendiri. Aku tau batas2. Sdgkn aku sendiri  xpenah paksa org ubah gini ubah gitu. Sbb tu akan dtg sendirinya...If people say yg aku ni seksi? dmn kah seksi tu? Yg aku tau, aku owez pki T-shirt & jeans. Tu la aku, dr kecil smpi skg tu la cara pemakaian aku. xpenah b'ubah. Hanya my family aku ja tau pemakaian aku mcmn. Klu p keja hanya pki bj kurung & ladies. B'tudung? Yes, part ni aku lemah...coz aku xbtudung...Hahahahah...Mmg ada niat aku nk btudung, tu semua dr ati masing2. Hal ni xbole d paksa jg. Mmg dlm Islam "WAJIB" memakai tudung tuk menutup aurat, tp kn d katakn td, dr ati seseorg ja tu. Klu seseorg tu blum bsedia, nk buat cmna..Klu xikhlas, na...tu ssh lg...Aku penah kena suh pki tudung jg oleh ex-bf pd thn 2010. Mmg niat dia baik tp xkn memaksa kn..Dia myuru lain, 'klu nk jmp dia mesti pki tudung, klu x...xyah jmp'. Wow!!! sakit telinga aku mdgr dia bkata cm tu. Xkn aku btudung semata2 krn seorg lelaki yg lum apa2 ikatan..Sdgkn my parents xpenah memaksa aku pki tudung, coz dr ati kita ja tu btul2 niat mau pki tudung & niat btudung krn Allah...bkn krn semata2 seorg lelaki yg bkn suami kita. Aku xda mslh tuk suh btudung tp memdgkn ati lum sedia lg...Melainkn suda kawin, mmg aku btudung suda tu....:) Hehehehe...

InsyaAllah...niat nk bertudung...Yes, mmg ada...Tu xtau bila...Yg pasti, diri aku sj tau bila akan btudung, mmg ada pasang niat suda bila akan btudung. & Jika d awalkn memakai tudung, aku trima dgn ati tbuka & jika ngam2 'niat' aku tu btudung, kira lbh bmakna dlm hidup aku coz ngam2 ms tu.;) Aku rs my special tau ms bila tu aku akan btudung...InsyaAllah...:)

Sesapa yg advice me psl ni, aku ucapkn byk2 terima kasih. Mmg niat korang baik..Aku ambil jg advice korang...Tp jgn la suka myindir2 & mgata2 kpd wanita yg xbtudung sm ada d laman sosial @pun mn2 ja la..Lbh baik bgtau secara face to face.. Wanita begitu pun ada maruah & rs ingin btudung...So, please...ngan cara myindir2 & mgata2 d laman sosial, fikir dulu prasaan orang. Dgn cara tu mmg org akan trasa. Org trasa ni xsuka yg bising2, lbh baik diam...Coz klu bising tmbh dosa lg...:)

p/s: Minta maaf ye, aku post blog ni ada sbb, coz aku nmpk tsurat & tsirat...:) Ni xda kena mgena sesapa ye..Tq

Friday, April 20, 2012

External Audit (16 - 17 April 2012)

Assalamualaikum & hai...:)

Cm biasa...update blog la katakn...hehehehe...Title d atas tu, hurm...agak mcabar bg diri aku coz aku 1st time kena audit d district sdkn, & 1st time jg bsm auditor from KL. Nervous sgt2 time tu. Before audit tu, fikirn aku bcelaru & ati gelisah ni. Yala, fikir apa la soalan yg d ajukn tu. Hanya Allah sj tau keadaan aku time tu. Keja d ofis pun rs x t'atur rsnya...Cm bingung2 aku time tu. Byk kali aku tarik nafas tuk redahkn keadaan dlm diri aku tu. Klu tgk aku time tu, muka aku sering btukar moodnya..Tuk x mjd tension tu, aku p b'bual sm staff2 d ofis spy bole relax skit. Bkn nervous tu ja, pd Sabtu (14/04/2012) tu jg aku mghadapi sit exam tuk post Juruaudit Gred W41. Huh!! tu langsung aku xda buat revision..Hanya buat ikut pemikiran logik. Alhamdulillah, aku mjwb ngan tenang tanpa gementar. Yg bikin tension tu psl essay..haih...byk suda aku bg idea...tp ok la...:)

Berblk cite audit tu, aku ke sdkn pd 16/04/2012 ngam2 audit blangsung. So, smpi ja d sdkn trus ke ofis sdkn tuk prepared apa yg patut.Smpi ja auditor tu trus aku bfikir, ya Allah...mcm mn aku hadapi ni. Tuk hilangkan nervous tu aku buat2 happy...Briefing auditor tu br aku lega...ntah la...tiba2 hilang nervous tu.Alhamdulillah...Area manager jwb psolana from auditor dgn lancar & jelas. D samping tu apa yg AM not sure tuk mjwb, aku backup apa yg aku tau. After lunch, seterusnya p site. Hahahaha....1st time pula p site. Time tu aku xpeduli suda muka aku mcmn time tu. Nasib xpki makeup time tu. B'peluh2 time tu, tp aku xpeduli. Fokus audit. :)

Blk ke KK pd 17/04/2012 flight 1st flight SDKN - KK, smpi ja d KK trus p audit d Call Center, Likas Square. Auditor tu sempat btanya apa peranan call center tu. So, aku bgtau kebykkn mbuat complaint dr luar melalui phone, sms...Smpi ja d sn...briefing & trus tanya psl procedure call center. Ya Allah...time tu lum ada procedure tu coz hanya ada pd HR Manager ja. So, tuk backup aku ambil procedure 'Public Complaint' operation & engineering departmt. Huh....nasib auditor tu ok...:) So far, sdkn & call center xda NCR...just Observation dr district Sdkn ja on site..

Inilah 1st time dalam hidup mgikuti external audit. Staff2 d ofis ada tegur yg aku cm penat. Yes, im tires but b'baloi...Enjoy rsnya..rs kepenatn masi trasa lg...Rs siok la...:p Hehehehe..Tp apa2pun auditor2 from KL sporting sgt...:)

Sunday, April 15, 2012

STRESS!!!!!!!!!!!!!!!

Haih.....dlm mggu ni aku rs stress sgt...Ntah la...rs tkejar2 ms tu...Yg buat stress tu, audit from KL dtg. 3org auditor dtg...Argh....!!! tidak....Aku ikut auditor ke sdkn pd 16/04 ni. Matai...Harap2 dia ok...& aku risau, apa la auditor tu tanya sm aku nnt. Bcampur baur la bahasa aku ni...Risau aku...fully english, nk...rojak english aku. Mudah2an leh mix bahasa la..

Nasib sit exam Juruaudit suda slesai kemarin (14/04). Fuh! awal2 suda tanya psl audit. Na, pening2 aku trus mjwbnya...So far..ok la...tgk rezeki masing2. Hurm...pasni menghadapi audit lak...Cepat la 16 ni...sakit kpala aku memikirknnya..Mudah2an ok pd sok ari. Yg bikin stress lg tu...flight p sdkn ke kk awal lg tu...haih...Sabar ja la...

Bkn stress ni ja..mcm2 aku stress...peribadi, d luar...@pun mn2 ja...Psl peribadi tu nnt aku luahkn...mmg perit aku tumpu tp suda kehidupan aku t'tulis. InsyaAllah, ada ms, aku bgtau apa yg sebenarmya blaku. Caw dlu..

Thursday, March 29, 2012

Annual Leave

Assalamualaikum & hai...


Kemarin aku cuti keja, cuti sendiri. Owez aku cuti reason is 'attend wedding cousin'..Hehehe...kali ni kesempatan aku cuti. Lgpun aku cuti ada hal aku nk urus, smbil2 tu ada ms p window shopping dlu..Wajib tu dlm diri aku window shopping. Hal kemarin tu biarlah mjd rahsia. :) Sudah settle, aku window shopping jwpnnya. Aku p kedai spek tuk tmbh lens coz naik suda degree lens aku. Huhuhu..trus ganti bingkai spek aku. Mudah2an siap ngan sempurna. Pastu p saloon tuk cut my hair. Hahahahah...potong pendek ya, bknnya potong stail lelaki. Biasa2 ja...Aku potong tu ada sbb, tp biarlah rahsia tuk diri aku. Br aku rs puas ati potong rmbut tu. Rs ringan skit..:) 

Memdgkn suda jm2pm tu, aku p CP la tuk kesempatan main bowling. Buang tension, mslh, kesedihan dlm diri. 6 games aku main...1st aku main just 3 games...Time tu aku xdpt fokus sepenuhnya. Ada gangguan d fikirn aku time tu. Tiap kali mau buang tu bola, pasti akan ke tepi..Mau hmpir abis games tu, trus aku tmbh 3 games lg. Time tu dtg seorg lelaki, main sblh aku. Kiranya sblh aku kiri kanan adalah kaum lelaki. Terer2 lg tu main. Malu aku jdnya. Tp aku buat seolah2 xda org time tu. Hampir mau abis game ptama, trus lelaki sblh aku tu tegur aku. So, aku respon la...smbil2 tu dia ajar aku psl bowling ni. cara buangnya & kedudukn tu. Aku ikut apa yg dia ajar...Lama bole suda...Alhamdulillah...markah tggi jdnya lbh 150 mata...:) Mcm? Hehehe...Apa2pun thanks pd jejaka yg beri tips2 pd aku...Yeah...ada kwn suda main bowling ni selain my dear...;) Tu pun klu tjmp la...heheheh..Tq very much...:)



Saturday, March 10, 2012

10/03/2012

Hari ni genap 2thn aku bkerja d Globinaco Sdn.Bhd at Kolombong in industry Road Maintenance. Hehehehe....byk aku pelajari d company aku bkerja tu. Bygkn, lari dr bidang aku study dulu...IT ke Audit...mcm? Hahaha...jauh skali. Btul jg kata my mum, apa yg kita pelajari time U, xsemestinya kita kerja dpt bidang time study dlu. So far, ok...aku dpt pelajari dlm Audit. To say thanks my bos coz teach me in Audit & ISO...:) Tp byk lg aku kena blajar tu. Aku ngaku, byk lg mau d pelajari.

Hari ni jg aku & staff2 glob buat training bowling d CPS Bowl. Fuh! punya la siok...Mcm2 gelagat aku nmpk. Yg buat training tu 3 ppuan(aku, Estlla & Shannen) & 5 lelaki (Sobrie, Sibli, Yaakob, Ah Chin & Osman)..Tp jgn....wpun drg ni pd mulanya masuk longkang, tp potensi makin meningkat. Terer2 lak drg ni main. Xpa...ada next game lg tu pd next week. Aku ikut tu...Hahahaha...bkn ketagihn tp mmg biasa main. Kekdg main with family @pun sm my bf...:)

Sunday, February 26, 2012

Halluuu.....

Hi..Uih...lama aku xupdated blog ni.Actually, lama suda ni blog aku create thn 2008, tp aku suda buang post2 lama tu..coz byk kenangan manis & pahit time tu. Mcm2 aku cite time tu..Tp suda aku buang..Klu suda buang, xingat suda. Skg buka lembaran baru thn 2012 ni.

Aih...cmna mau memulakn dlu ya. Ok..skg ni aku da masuk umo 26thn, & bln disember akan dtg umo aku akan masuk 27thn..Hahahahah...3thn lg mau masuk umo 30thn..Na....makin ari makin meningkat tu umo..bkn muda, tp makin tua suda. Adeh...risau sgt pula mau2 mcecah umo 30thn ni coz blum lg mdirikn masjid...(b'uma tangga) Target kawin tu dlm paling awal umo 28thn & akhir umo 30thn.

Mengenai kehidupan aku skg, so far now im working at Kolombong in company road maintenance Globinaco Sdn. Bhd. This company is 1st job. Byk2 interview, ni yg aku dpt.Aku report duty on 10/03/2010. Mula2 tu aku ingat company ni d sekitar bndr KK, rupanya jauh dr uma aku la d putatan. Lama2 aku ulang alik putatan - kolombong Isnin - Sabtu, rs dkt rsnya. Yala, b'keta kn. Cua xda keta, matai...2x naik bus...:p Aku join company ni rsnya janggal sgt mula2 tu..Yala, 1st keja, 1st keja with chinese. Na...d situ la aku b'kumpul chinese & kadazan. Muslim lak, bole d katakn xramai. Bole d kira...:) Job aku d company tu is in Internal Auditor. Hahahaha...lari dr bidang suda aku blajar dlu d UNITAR in IT...Skali keja masuk Audit. Blur2 aku time tu coz xtau menahu psl audit ni. 1st2 study Engineering & Operation tu...Sesudah mau sethn suda aku d company tu, br la blajar Audit skit2. Kekdg aku tfikir jg, bole ka aku buat audit ni? Aku b'untung coz my Bos (Koay Shy Ling) is good & bez sgt2..She teach me 1 by 1. Senang fhm klu dia teach me. Senang masuk d otak. Alhamdulillah...:) Aku keja d company tu mau masuk 2thn suda. Byk experience suda aku working d situ. Terima Kasih ya Allah.. 

About my status...Now im single & available..Hahahaha...kunun.. Of course u all xcaye yg aku ni single...Klu aku bw bgurau yg aku ckp aku xda teman, mesti yg lain ckp, 'tipu la..xkn xda lak kn' Hahahaha...Ok2 la...Aku trus trang, Yes, Im in relationship...:) Apa yg aku kenal skg, dia sgt baik, btolak ansur, memahami, kelakar, byk buat happy sm aku, take care sm aku...Tp yg paling aku tabik sm dia ni, dia PENYABAR orgnya. Mmg sbr orgnya ni,,,sbr sm karena aku yg cm childish...:p Hahahahaha....Ok..cmna kami bole couple secara tiba2. Begini citenya..Ikutkn kami ni suda lama kenal dr sm2 study UNITAR dlu..Sm batch but dia dlu graduate thn 2007 & aku graduate thn 2009. Tp kenal2 just senyum2 ja..xpenah kata sepatah pun. Stlh masing2 suda abis study, 1st aku tjmp dia d CPS bowl pd bln January 2011. Time tu aku with family play bowling. at the same time, dia ada jg d situ. ..Aiseh...nnt...blum lg b'bunga2 tu..Slps tu aku rs cm mau kwn sm dia, coz memdgkn dia guna hp Blackberry & aku pun gitu jg, so, aku branikn diri minta no.pin BB kat pm FB. Na...d situ la kami bkwn...bhbg melalui Blackberry Messanger(BBM) je..Bual pun bual, rs serasi lak aku rs cite kami bdua. Jd, ada 1 kejadian tu...xtau la psl apa dia mau 'Jual aku'...Sot kn...Skalinya aku ckp 'ooo..ko mau jual aku ya..bole ba...tp harganya tggi la...dlm lingkungn RM15,000 keatas la...mcm? tp xda yg sggup mau beli tu...:p' Trus dia kata, 'ada ba sggup tu byr' Aku tanya lg ' sapa la?' Na...tbongkar isi hatinya...dia yg mau beli. D situ aku dpt tangkap suda. So, aku tanya la dia..dia mau bunga2 lak, tp xpndi..aku jwb dgn penuh direct to the point..Hahahaha...tekaan yg btul...So, kami kata putus tuk serius dlm hbgn lbh dr seorg kwn...:) Thank my dear...menerima syg seadanya wpun syg ni degil keterlaluan...

Yeah....xtau apa lg nk taipkn d sini..So, nnt aku update lg blog ni...mmmuuuaaahhh...:*