BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, April 20, 2012

External Audit (16 - 17 April 2012)

Assalamualaikum & hai...:)

Cm biasa...update blog la katakn...hehehehe...Title d atas tu, hurm...agak mcabar bg diri aku coz aku 1st time kena audit d district sdkn, & 1st time jg bsm auditor from KL. Nervous sgt2 time tu. Before audit tu, fikirn aku bcelaru & ati gelisah ni. Yala, fikir apa la soalan yg d ajukn tu. Hanya Allah sj tau keadaan aku time tu. Keja d ofis pun rs x t'atur rsnya...Cm bingung2 aku time tu. Byk kali aku tarik nafas tuk redahkn keadaan dlm diri aku tu. Klu tgk aku time tu, muka aku sering btukar moodnya..Tuk x mjd tension tu, aku p b'bual sm staff2 d ofis spy bole relax skit. Bkn nervous tu ja, pd Sabtu (14/04/2012) tu jg aku mghadapi sit exam tuk post Juruaudit Gred W41. Huh!! tu langsung aku xda buat revision..Hanya buat ikut pemikiran logik. Alhamdulillah, aku mjwb ngan tenang tanpa gementar. Yg bikin tension tu psl essay..haih...byk suda aku bg idea...tp ok la...:)

Berblk cite audit tu, aku ke sdkn pd 16/04/2012 ngam2 audit blangsung. So, smpi ja d sdkn trus ke ofis sdkn tuk prepared apa yg patut.Smpi ja auditor tu trus aku bfikir, ya Allah...mcm mn aku hadapi ni. Tuk hilangkan nervous tu aku buat2 happy...Briefing auditor tu br aku lega...ntah la...tiba2 hilang nervous tu.Alhamdulillah...Area manager jwb psolana from auditor dgn lancar & jelas. D samping tu apa yg AM not sure tuk mjwb, aku backup apa yg aku tau. After lunch, seterusnya p site. Hahahaha....1st time pula p site. Time tu aku xpeduli suda muka aku mcmn time tu. Nasib xpki makeup time tu. B'peluh2 time tu, tp aku xpeduli. Fokus audit. :)

Blk ke KK pd 17/04/2012 flight 1st flight SDKN - KK, smpi ja d KK trus p audit d Call Center, Likas Square. Auditor tu sempat btanya apa peranan call center tu. So, aku bgtau kebykkn mbuat complaint dr luar melalui phone, sms...Smpi ja d sn...briefing & trus tanya psl procedure call center. Ya Allah...time tu lum ada procedure tu coz hanya ada pd HR Manager ja. So, tuk backup aku ambil procedure 'Public Complaint' operation & engineering departmt. Huh....nasib auditor tu ok...:) So far, sdkn & call center xda NCR...just Observation dr district Sdkn ja on site..

Inilah 1st time dalam hidup mgikuti external audit. Staff2 d ofis ada tegur yg aku cm penat. Yes, im tires but b'baloi...Enjoy rsnya..rs kepenatn masi trasa lg...Rs siok la...:p Hehehehe..Tp apa2pun auditor2 from KL sporting sgt...:)

Sunday, April 15, 2012

STRESS!!!!!!!!!!!!!!!

Haih.....dlm mggu ni aku rs stress sgt...Ntah la...rs tkejar2 ms tu...Yg buat stress tu, audit from KL dtg. 3org auditor dtg...Argh....!!! tidak....Aku ikut auditor ke sdkn pd 16/04 ni. Matai...Harap2 dia ok...& aku risau, apa la auditor tu tanya sm aku nnt. Bcampur baur la bahasa aku ni...Risau aku...fully english, nk...rojak english aku. Mudah2an leh mix bahasa la..

Nasib sit exam Juruaudit suda slesai kemarin (14/04). Fuh! awal2 suda tanya psl audit. Na, pening2 aku trus mjwbnya...So far..ok la...tgk rezeki masing2. Hurm...pasni menghadapi audit lak...Cepat la 16 ni...sakit kpala aku memikirknnya..Mudah2an ok pd sok ari. Yg bikin stress lg tu...flight p sdkn ke kk awal lg tu...haih...Sabar ja la...

Bkn stress ni ja..mcm2 aku stress...peribadi, d luar...@pun mn2 ja...Psl peribadi tu nnt aku luahkn...mmg perit aku tumpu tp suda kehidupan aku t'tulis. InsyaAllah, ada ms, aku bgtau apa yg sebenarmya blaku. Caw dlu..