BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, May 28, 2012

BIT (Jan 2005 - Jan 2009)

Jeng jeng jeng...story about smbungn ari tu..Heheheh...Sesuda dpt result final Sijil IT slama sethn tu, dpt offer letter smbung ke Degree in IT. Ms tu aku cm xpcaya aku d peringkat Ijazah da. Yala, bkn senang dpt study ke peringkat degree. Cm mimpi ja, itu la d katakn rezeki. Aku bsyukur sgt2. Peliknya aku xda diploma. Hehehe...shortcut citenya..:p Ok...sem 1 adalah sem yg byk ambil subjek...Aku takut aku xdpt angkat tu subjek. Suma nama2 subjek tu rs berat sgt..:p Setiap sem tu mesti aku selitkn 1 subjek maths utk aku score pointer. Klu suma mbaca...hancur pointer aku spt the 1st sem CIT dlu..:p Discrete maths? Wow..subjek tu pelik aku rs, xpenah dgr...whats the meaning? Tgk contentnya, alahai sains stream punya subjek. Aku xtau menahu psl subjek tu coz aku bknnya ambil subjek sains stream...Akaun aku ambil...Lain masuk suda aku ni...sepatutnya ambil bus.admin, melencong ke lain suda...Heheheheh...tp xpa...blaja benda br..;) Discrete maths is very simple subjek, senang score...tutup mata je...:p Hahahah...Mau fhm konsepnya & cara jln keja yg btul...;) Yg mgajar tu aku xingat sapa namanya, aku dpt bygkn mukanya ja...nama tu xingat suda...Lecturer tu very strict when she teaching in class but out of class, she's very friendly, sporting...senang d runding...tp mesti pndi ambil atinya...;) Dia ajar ni subjek sm subjek IT tu...argh!!! xingat suda ba apa tu subjek...Btul2 memory xkuat suda ba.

Short sem lak bln Jun 2005 tu...tu la aku score tggi pointer, coz subjeknya principle of accounting & English 2...Hahahaha...English 2? Why? Hehehehe...pd mulanya ambil English 3 tp dlm system say lum ambil..Padahal, suda ambil time sit exam english time sijil lg tu...coz time tu English 2 aku dpt C-, so, peraturannya to taking english subject must score minimum C...Hahahaha...na, paksa ambil blk la citenya...sot tul...Alhamdulillah...aku dpt score yg memuaskn...;) Puas ati...Skali dlm sem 3, ambil ko ain...rasai pointer jatuh...gara2 ada subjek aku xdpt score...Abis aku time tu, rs down tul ba bila pointer tu jatuh, mau nangis ja...tp xleh nyesal...Huhuhu...Apa bole buat...start sem 4 tu aku ambil subjek senang2 tuk aku pbaiki pointer. Aku ambil subjek Khidmat Masyarakat tul score tggi...Hahahaha...statistic, bus.ethic..paksa la...huhuhuhuh....Khidmat Masyarakat? Hehehe...xsilap kami buat ni d uma2 org tua dkt kinarut tu. Hurm...bila p sn, tgk keadaan d sn...ya Allah, sgguh bole aku jatuh airmata ba...Sedih ni...:( Huhuhu...Ok...suda...jgn sedih2 lg ain...kita skip ni sedih2...Short sem yg 5 tu, xsilap ada kena suh ikut student yg GPA below 2.00..Haih...aku bkn below 2.00, ada lak nama aku..Ikut ja la..yg penting dpt sijil..Hahahaha...

Thn 2006 pula, aku ikut sukan. Kump. tu still Blizzard la katakn...1 group sm wunn sang, rina, heldah james...Siap ada bj lg tu...kaler blue tu bj...pastu lmbang binatang entah apa tu...Aku ikut sukan Bola Jaring posisi GK & GD..Hehehe...ssh jg klu org tggi ni...paksa jd defend...Hehehehe..Yg penting menang kami bola jaring tu..serta tarik tali aku ikut, hahahah..menang jg...mcmn menang tu tarik tali, coz orgnya suma besar2..:p heheheh...Smgt waja aku ikut sukan tu...hehehehe...& tu la last aku ikut sukan...thn seterusnya aku xikut suda coz sibuk sm project paper...Cite psl project paper..Klu ingat ni, penah postponed ba project ni...br project paper 1, suda drop ni subjek coz system lum cukup power lg..Mau nangis jg time tu, tp apa leh buat...Ubah system tu lg...buat element multimedia pula tuk aku senang buat. System tu pula, byk coding mau buat, & tu la kelemahan aku. xpndi buat coding...asyik error ja...argh!!! so, aku buat mutimedia la...element mesti cukup & syarat2nya...:) Alhamdulillah, past jg akhirnya. Cukup2 mkn katakn...Seterusnya br la ambil project paper 2 part 1 just documentation & project paper part 2 is system...ni aku buat smbung project paper 1, bg buat yg lbh mantap lg...kunun la kn..mau pki 3D kunun, last2 xjd guna...:p hahahaha...Time tu la pilih major suda...senang score aku ambil multimedia la...:p Hahahah..klu software engineering & information system...cnfirm aku failed tu...coz, CODING beb...:p lemah aku trus tu...bkn tu ja, xpndi2 grad ba...hahahah...So far aku mabil major multimedia kira ok la...;) xda mslh stakat time tu..xda mslh...xda merungut...hahahahah...;p

Thn 2008 pula on January tu start suda aku practical. Huh! ssh mau cri tmpt practical tu...pd mulanya d petronas, tp lmbt masuk & xmenepati IT mau kn..so, aku reject...wpun ada elaun RM500...Aku xkisa, yg penting ada buat IT. So, aku pilih JPKN (Jabatan Perkhidmatan Komputer Negeri), tmpt kwn bapa, DR.Mingu..Kwnnya 1 UiTM...& org twu...hheheheh...D sn aku d tmptkn bhgn Multimedia. Big boss Isma Syafri, & aku under supervisor Julkipli Jul. Supervisor d UNITAR lak, my fren sendiri ba...Jerome...Hahaha...senior aku...:p Time praktikal tu aku kena suh buat banner website 'Wisma Kewangan' pd mulanya..aku myiapkn dlm semggu jg la..coz mggunakn software Flash & photoshop & bina website tu lg...fill in contentnya...Huhuhu...bkn tu ja, aku & supervisor aku kena pggl oleh pgarah Wisma Kewangan tuk bina system kiosk (touch screen) d ofis mereka. Pgarah tu myerah isi2nya & suh fill in & buat system touch screen selain guna microsoft power point. So, aku buat guna software simple ja tuk sementara waktu...software director MX 2004. Hahaha...software paling senang nk d buat...:p Aku myiapkn slama sebln lbh jg...Selain tu aku ada tlibat blkg tabir giiiitttteeewww....:) Apa lg..setup system la...lintas langsung Maulidur Rasul...d wisma muis. selain tu d sutera habour...siok jg la...Bkn tu ja...ada kwn aku jg praktikal d sn...tp dia bhgn system iaitu c Aima Kaim...hehehe...dia dluan masuk, br aku...:) Byk pgalamn la aku praktikal d sn...senang ati sgt2 ni..

Wow...pjg pula rsnya aku write blog ni...hehehe...klu ikutkn byk ni...tp biarlah yg lain tu aku simpan dlm ingatan...hehehehe...Ok, nnt aku cite lg bab Konvo lak...Aku rs time tu t'uja...opsss!!! tggu ye...:) Chaw...!!!

Saturday, May 26, 2012

CIT - 1yr (Aug 2003 - Aug 2004)

Na, smpt lg write blog ni...mau blk suda...tp tgk ada ms, aku write dlu blog ni. Actually, aku ni ngantuk suda ba...asal time ptg...ngantuk suda. Ok, to be cntinue blog aku tu...Aku dpt offer letter smbung study peringkat sijil slama sethn, shortcut for degree. Aku dpt offer course Certificate of IT, but my bez fren dpt Bus.Admin..Huhuhu...tpisah kami course...Ikutkn ati aku mau ambil bus.admin, but aku nk tunai pmintaan my parents & ambil cabaran. IT is unique..Senang d sebut, so, mgkn senang score subjek la...Hahahaha...kunun la..Apabila masuk CIT ni...d sini la btmbh ramai rakan yg aku kenal. Lbh2 lg aku ambil IT, studentnya bole d kira ba. Haih...d situ aku rs janggal skali coz owez sm ny bez fren tp d sbbkn blainan course..na...d situ la aku byk bkwn pelbagai umo..Hehehe...Dpt offer, d situ la aku dpt lesen keta suda. Yaiy....ok..bw keta rugged ya...Keta Toyota GL ya...no power staring. Aku rs aku la satu2nya bw keta lama d UNITAR tu. Pd mulanya malu jg aku mau bw keta tu, yala, UNITAR tu kebykkn keta drg cukup ok la...Tp matlamat aku hanya fokus my study, so, tanpa segan silu aku bw ja keta tu...Alhamdulillah, respon yg cukup +ve, ada jg yg sudi naik keta tu...Hahahah...t'utama my bez fren la...xkisa punya janji leh smpi...:p Sejak pki keta tu student2 d UNITAR tu mmg tau suda keta GL tu pasti kepuyaan aku. Aku buat xtau je...hehehhee...janji leh smpi.


Slama sethn ambil sijil tu, penambhan kwn suda...tp aku xingat...kira ok la...pelbagai pendpt masing2 aku dpt. Kekdg ada xdpt masuk 1 kpala, tp lama2 ok ah...Lecturernya pun kira ok ah...tp time tu my favorite lecturer is Miss Lo Siau Ying. Dia ni ajar subjek Fund.of Maths...Kira lecturer br..Pd mulanya mmg xfhm apa dia ajar, tp aku ikut rentak dia cmna dia mgajar. Lama2 bole ikut. Mmg dia ni xpndi mara klu studentnya buat hal, cool ja...aku tabik sm dia...dlm subjeknya aku xhampakn tuk score subjeknya...Aku dpt A+ tuk fund.of maths coz ada maths moden & add maths. Paling senang mau score coz aku minat kira mgira ni...bknnya bab mbaca. Just ingat formula ja...:) & jln kiranya tu...Lain subjek tu bole2 la...tau la..klu bab mbaca ni aku lemah skit...Malas mau ingat point2nya tu...paling leceh aku rs pastu mau huraikn lg...Argh!!!. Time tu aku tfikir, cua dunia ni just kira2 mgira2 ja...tanpa ada mbaca2 ni...hahhahhahah...;p mau ambil senang ja aku ni. 

Selain tu Miss Nelsie kira ok...cool ja dia ni...xpenah mara ba..senang d bw discuss...;) xsilap dia ajar fund.of Multimedia xsilap. Na, klu suda course IT ni, bilangan student bole d kira...kekdg tu dlm klas ada smpi 4 org ja tu...Hehehehe...bez kn...senang discuss klu cm tu..Apa lg ya....hahahahhaah....mau ingat2 blk ni dlm part ni...(bfikir ni...;p) Hurm...time sijil ni aku dpt kwn br jg ni...Namanya 'Noorhidayah Jinal' kena pggl 'Aewi'...hehehe...dia ni seorg pendiam. Tp klu suda bkwn sm dia...Hahahah...bole tahan jg ba...:p Bole 1 kpala...Rapat jg kami, tp ada msnya kami rapat & x...Tgk keadaan...;) Hehehehe...Aku mula rapat sm dia ni xsilap mau abis suda Final sem xsilap..tp aku xingat apa subjek apa kami sm2...

Thn 2004 jg aku ada ikut sukaneka UNITAR d adakan klu xsilap dwn maksak, Likas. xingat bln brapa tu. Time tu ikut team Blizzerd...Hahahah...xtau tul ka spelling tu..Haiya...ikut netball & posisi GD & WD. Kwn2 dlm team tu aku xingat sapa suda...Bkn tu ja..d smping tu aku ada ikut ptandingn bnyanyi. Hahahah...kn time tu jg masi hangat AF..Ba, aku sm my bez fren, Umit, ikut time tu..Nyanyi lagu rancak ja time tu...klu balada, abis...suma lari d dwn tu..Hahahaha...My bez fren time tu ada nombor...xsilap dia no.2 la...Yg aku ni...hahahaha...xtau no.brapa...mgkn no.last kot...:p Sj2 ikut tu, abis main netball, trus p nyanyi. Na...tenaga tu suda kena guna time sukan tu..Kunun la kn...ckp ja ba xmerdu...Bbbbuuuuuueeekkkk...:p Byk jg kenangn aku rs tuk part ni..Aku xbrapa ingat suda ba...Ok...aku akan cntinue lg part seterusnya...Klu d smbung ni, smpi ke bwh la ni...Hahahaha...Tggu part seterusnya..mmmmuuuuaaahhh.....:*


Thursday, May 24, 2012

After SPM

Erm...tiba2 pula aku mau story psl after SPM (yr 2002)...Rs rindu sgt bila tkenangkn dlu2 after SPM ni. Sesuda dpt result SPM, keinginan nk smbung study mmg suda t'tanam d ati..Tp aku xtau time tu ke arah mn aku patut smbung study...Lgpun saingan agak sengit time tu. Yala, mau smbung study IPTA agak nipis..coz nasib2 ja dpt tu. Slama 3bln jg aku try apply smbung study..Dlm ms yg sm my bez fren, Umit, recommend smbung d tmpt kakaknya study iaitu Univesiti Tun Abdul Razak (UNITAR). So, aku try apply tuk Kursus Persediaan PRA-Ijazah slama sebln lbh seblum smbung ke Sijil slama sethn. Pd ms tu aku dpt 2 tawaran iaitu d KL tp aku xingat suda apa kolej tu dlm bidang Diploma in IT, & UNITAR ni. Ikutkn ati mau ambil d KL tu tp memdgkn my parents x izinkn, aku ambil la UNITAR tu start bln 6 thn 2003...Kursus tu hanya 3 subjek sj iaitu English, Maths & IT. Slama sebln lbh aku ambil tu aku yakin aku bole smbung ke sijil slama sethn coz subjeknya seakan sm cm SPM. xla bangga diri but kenyataan..Start situ aku punyai ramai kwn tmasuk my bez fren la...Klu ingat blk, aku time tu masi mentah lg...masi bdk2 lg...Hahahaha...yala, lum tau erti kehidupn Universiti lg...Klu ingat time tu, aku lum lg memiliki lesen. Br lesen 'L'. Hehehe...Kehidupan aku time tu still p'angkutn naik bus..Putatan - KK - Luyang..2 bus aku tpaksa naik tuk p UNITAR coz UNITAR tletak d jln Lintas. Ingat lg tu...bus nk ke UNITAR no. 11C klu xsilap...Heheheh...penah jg tslh naik bus ke Klinik Kesihatan Luyang  sm kwn2...Na, tpaksa bjln kaki ke UNITAR tu...tp kira ok la...exercise la katakn. Padahal time tu panas terik. Gila eh...Heheheh...

& 1 lg yg bez d awal memasuki ni, ada induction...Na...btmbh lg kwn aku...Yg paling aku kenal time induction tu c Wunn Sang...Heheheh...dia la yg meriahkn time induction kami...selain tu c Shanti, Azean, Gadaffi...who else...xingat suda...Ingat muka, tp xingat nama...Hehehe...Time tu mmg bikin panas punya coz kena induction xla d katakn teruk tp mmg bikin panas la...Ms tu minta tanda tgn, ada2 ja drg mau...Suh buat yg pelik2...tp kami tau jg time tu new student. D buli2 ja ba...:) Induction kami ada kena bg2 kumpuln...Bole2 aku 1 kump. sm my bez fren...xsangka kn...ada jg kwn aku...selain tu, c Salim, Dato Razali...eh...xingat suda ba...Yg lucu tu c Salim la...ada sj ckp yg teda2 ni...kekdg otak kuning ba...Hahahaha..pastu, ada kena suh buat psembhn akhir induction tu...kena suh reka bj & modellingnya c Umit ni...haih...kejadian tu sgt2 melucukn ngan Salim tu...Biarlah jd kenangn...Hahaha...:p Perform tu, kami buat kira Dikir Barat...Jd, singer apa lg..c Salim ba...yg kami ni tukang menari dikir barat ja. Bole tahan jg la suaranya, pndi kontrol...;) Mghiburkn ngan kelucuan ja...Maklumlah, mcm beliau2 tu kn...:p Mmg my memory la kesemua tu..Rindu...:(

Suda hmpir nk exam tu, still main2 lg aku...still lum serius lg tu..Hahahaha...confident la suda katakn. Seblum exam tu, pihak UNITAR suda menetapkn student mn yg patut d masukkn sm ada Certificate of IT, Business Admin @pun Mgmt. Klu aku time tu mn2 ja, tp my parents say is better to take course IT & I know that reason why suh ambil IT. So, aku ikut ckp my parents. In exam, aku by hard, spy aku dpt course IT. Alhamdulillah...akhirnya aku dpt course IT jg in certificate slama sethn..dpt score A dlm subjek IT & Maths but English...jgn ckp la..just dpt B ja...Hahahaha...kn aku ni bknnya terer sgt English...:p Im serius k...:) Hehehehe...Ok...to be cntinue part seterusnya...:) Chaw....!!!!

Tuesday, May 15, 2012

Tdk pernah berubah

Tdk pernah b'ubah...? Yes, tu aku yg d maksudkn. Tu diri aku. Aku mgaku aku xpenah b'ubah..Aku tetap aku. Ini la aku...Wpun org xsuka sikap aku, aku mmg cm tu. Tpulang sm sekeliling aku, mau trima @ x...yg penting aku xda buat jahat sm drg...Tuk myibuk skali pun xpenah...Kecuali keadaan t'tentu...Aku ni jenis yg kasar...tp xla seteruk kasar. Bole d kawal lg. Tgk keadaan. Klu org tu cri psl...habis la...hehehehe...tu ja pointnya, 'jgn cri nahas'...Lembut? Yes...penah ba lembut...klu d ofis, hahahaha...punya lembut suara...kekdg aku fikir, tu bkn aku. tp keadaan d ofis, mbuat aku jd lembut..

Tuk situasi cara mbls pesanan ringkas (SMS) @pun BBM...Tgk keadaan...Klu org tu cara mbls agak kasar & cm mls mau sms, aku diam...& aku tau...Tp jgn kehairanan klu aku mbls cm tu jg...Aku bls cm tu coz bila tkena pd diri aku, aku akan buat dia cm tu jg. Biar dia rs apa yg aku rs. Aku pun punya ati & prasaan. Aku pun manusia ciptaan Allah SWT. Bknnya mbls dendam tp biar dia tau erti prasaan tu. Actually, aku xcm tu...Aku bls SMS @pun BBM seikhlas ati aku. Aku xpenah nk bkasar mblsnya..Aku tany bgs2, & jwb bgs2...Yg penting aku jaga prasaan org tu. ^_^......peace!!!!

Monday, May 7, 2012

Jadi Diri Sendiri

Assalamualaikum & hi...:)

Hurm...rs lama pula xpost blog ni. Jadi diri sendiri? Hehehe...mesti korang heran kn nama title tu cm tu..Ia bkaitan dgn sikap kita, perangai kita, perwatakn kita yg mmg natural tanpa d buat2. Kita seharusnya menjadi diri kita sendiri, coz kita tau kita ni sapa sebenarnya. Klu nk blakon pun bole tp tipu diri sendiri la. Lbh slesa lg jd diri sendiri. Klu blakon ni ssh skit, yala, d dpn org kena begini kena begitu & org akan menilai. Tp d seblknya bkn begitu.

Jika seseorg tu bsikap still lum matang, tu bole ubah dr diri seseorg tu tanpa paksaan. Tu akan automatik btukar ke matang. Cm aku, yes, aku mgaku kekdg ada yg lum matang, coz dr segi sikap aku yg kurang sbr & selfish but btempat. Setiap manusia mmg ada tahap kesabaran. Ada part aku bersabar. Sabar aku lain skit, aku akan diam ja..& simpan. Malas mau lontarkn...coz skali lontar, akan myinggung prasaan org sekeliling. Lbh baik diam...lg slesa...:) Hehehehe...Klu part2 ni bole aku ubah tuk prangai & sikap tp klu dr segi luaran, means, cara pemakaian...wow!!! pls...jgn paksa. Tu dr kita sendiri. Aku tau batas2. Sdgkn aku sendiri  xpenah paksa org ubah gini ubah gitu. Sbb tu akan dtg sendirinya...If people say yg aku ni seksi? dmn kah seksi tu? Yg aku tau, aku owez pki T-shirt & jeans. Tu la aku, dr kecil smpi skg tu la cara pemakaian aku. xpenah b'ubah. Hanya my family aku ja tau pemakaian aku mcmn. Klu p keja hanya pki bj kurung & ladies. B'tudung? Yes, part ni aku lemah...coz aku xbtudung...Hahahahah...Mmg ada niat aku nk btudung, tu semua dr ati masing2. Hal ni xbole d paksa jg. Mmg dlm Islam "WAJIB" memakai tudung tuk menutup aurat, tp kn d katakn td, dr ati seseorg ja tu. Klu seseorg tu blum bsedia, nk buat cmna..Klu xikhlas, na...tu ssh lg...Aku penah kena suh pki tudung jg oleh ex-bf pd thn 2010. Mmg niat dia baik tp xkn memaksa kn..Dia myuru lain, 'klu nk jmp dia mesti pki tudung, klu x...xyah jmp'. Wow!!! sakit telinga aku mdgr dia bkata cm tu. Xkn aku btudung semata2 krn seorg lelaki yg lum apa2 ikatan..Sdgkn my parents xpenah memaksa aku pki tudung, coz dr ati kita ja tu btul2 niat mau pki tudung & niat btudung krn Allah...bkn krn semata2 seorg lelaki yg bkn suami kita. Aku xda mslh tuk suh btudung tp memdgkn ati lum sedia lg...Melainkn suda kawin, mmg aku btudung suda tu....:) Hehehehe...

InsyaAllah...niat nk bertudung...Yes, mmg ada...Tu xtau bila...Yg pasti, diri aku sj tau bila akan btudung, mmg ada pasang niat suda bila akan btudung. & Jika d awalkn memakai tudung, aku trima dgn ati tbuka & jika ngam2 'niat' aku tu btudung, kira lbh bmakna dlm hidup aku coz ngam2 ms tu.;) Aku rs my special tau ms bila tu aku akan btudung...InsyaAllah...:)

Sesapa yg advice me psl ni, aku ucapkn byk2 terima kasih. Mmg niat korang baik..Aku ambil jg advice korang...Tp jgn la suka myindir2 & mgata2 kpd wanita yg xbtudung sm ada d laman sosial @pun mn2 ja la..Lbh baik bgtau secara face to face.. Wanita begitu pun ada maruah & rs ingin btudung...So, please...ngan cara myindir2 & mgata2 d laman sosial, fikir dulu prasaan orang. Dgn cara tu mmg org akan trasa. Org trasa ni xsuka yg bising2, lbh baik diam...Coz klu bising tmbh dosa lg...:)

p/s: Minta maaf ye, aku post blog ni ada sbb, coz aku nmpk tsurat & tsirat...:) Ni xda kena mgena sesapa ye..Tq